Hoe kun je het beste kaas bewaren

door | apr 12, 2021 | 0 Reacties

Een op en top Nederlands lekkernij, Edammer of Goudse kaas. Lekker voor op brood of bij de borrel. In jouw koelkast is altijd wel kaas te vinden. Zo’n groot stuk kaas is heerlijk, maar kaas bewaren kan wel eens lastig zijn. Verpak je hem niet goed dan droogt hij uit, maar verpak je hem té goed dan is hij minder lang houdbaar. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen waarmee je er voor kunt zorgen dat je jouw kazen veel langer kunt bewaren! Hier volgen enkele praktische tips.

Gebruik vetvrij kaaspapier

Koop je je kaas bij de kaasboer? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk wat vetvrij kaaspapier mee om de kaas in te bewaren. In de supermarkten bieden ze dit meestal ook gratis aan.

Doe de kaas (met papier) in een luchtdichte verhouddoos

Door de kaas luchtdicht af te sluiten in een vershouddoos, zullen de andere voedselwaren in je koelkast niet naar kaas gaan ruiken. Dit kan erg handig zijn als je een liefhebber bent van allerlei schimmelkaasjes. Daarnaast behoud je hiermee een goede vochtigheidsgraad voor de kaas, waardoor hij minder snel uitdroogt. Gebruik daarnaast een vochtrooster in het vershoudbakje zodat de kaas niet in zijn eigen vocht kan liggen.

Kaas bewaren in de groentelade van je koelkast of in de kelder

Waarom de groentelade? Hier is de temperatuur minder laag en dat is beter voor de kaas. Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. Een kelder is daarom ook een goede plek, mits het geen vochtige kelder is. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen. Een te lage temperatuur? Dan zul je zien dat de smaak flink achteruit gaat. Bewaar zachte kaas altijd in de koelkast.

Uitzondering: Let er bij verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas op dat je deze juist hoog in de koelkast bewaart. Deze kazen kunnen namelijk beter bewaard worden bij een lagere temperatuur dan andere kazen.