Hoe het allemaal begon

EEN STUKJE KNOLKAAS HISTORIE

1892

Het begin van de historie begint waarschijnlijk rond 1892 bij Jaap Knol. Jaap (geboren in 1875) bracht op de hondenkar de melk in een houten ton rond bij de klant. Tot in de jaren twintig van de vorige eeuw kwam de hondenkar vrij algemeen in het straatbeeld voor.

De melk werd eerst bij de boer opgehaald. Bij de klant werd de melk vanuit de ton met een pollepel overgeschept.

1936

Vanaf 1936 hebben Jan en Clasina Knol een zuivelwinkel achter het woonhuis aan het Van Houweningepark in Medemblik. Ook andere (zuivel)producten, zoals kaas en eieren, werden verkocht. De melk werd in melkbussen rondgebracht door middel van een bakfiets.

De melk mocht niet meer overgegoten worden maar moest via een kraantje aan de bussen overgetapt worden. Pas in de jaren 50 werd langzaam aan meer melk in flessen verkocht.

1966

Van 1966 tot 1996 werd de melkhandel door IJs en Trudy Knol voortgezet vanaf de Oosterhaven/Waaigat in Medemblik.

Naast producten als melk, kaas en boter werden er inmiddels ook allerlei andere levensmiddelen verkocht. Terwijl IJs met de ventwagen langs de huizen ging stond Trudy in de winkel. Als het te glad was om met de ventwagen te rijden werden de boodschappen met de slee rondgebracht met hulp van beide zonen Irjan en David.

2021

In 2021 kocht Irjan het pand van Albert Rozendaal aan het Westerspoor 4 in Wognum aan met als doel om daar kleinschalig zijn bedrijf Irjan Knol Muziek & Autotechniek in voort te zetten en er een mooie muzikale oefenruimte in te creƫren. Het kaaswinkeltje Het Kaaspunt zou bij verkoop stoppen en, zoals Albert vertelde, na verkoop zou het pand worden leeggemaakt en de overbodige inventaris ging naar de stort.

Maar, ondernemend als zij zijn, bij Irjan en Ilse begon het te kriebelen toen ze dit winkeltje zagen en de bestemming hoorden. Het idee om gezamenlijk ‘iets’ te doen borrelde al geruime tijd en op de vraag of de complete inventaris kon blijven staan en het kaaswinkeltje mocht worden voortgezet werd positief gereageerd. Hiermee was de vierde generatie Knol in de zuivel geboren. Onder de naam KnolKaas zetten Irjan en Ilse met veel plezier de Knollen familietraditie in de melk en zuivelhandel voort. Ilse als gezicht voor in de winkel en Irjan als stille kracht achter de winkel