Wat is het verschil tussen Boerenkaas en Kaas van de Boerderij

Wat is Boerenkaas?

Boerenkaas is kaas gemaakt van rauwe koemelk gemaakt op de boerderij op traditionele en gecontroleerde wijze. Op traditionele wijze houdt in dat de kaas is gemaakt van de verse rauwe melk van de eigen koeien en wordt nooit verhit. Alleen onder deze voorwaarden mag boerenkaas ook boerenkaas genoemd worden.

Het voornaamste verschil tussen boerenkaas en Kaas van de Boerderij zit in de verhitting van de melk tijdens de bereiding. Gepasteuriseerde melk wordt in een fabriek verhit tot 65 graden. Zodra er een verhitting heeft plaatsgevonden mag de kaas geen boerenkaas meer heten.

Het vetgehalte van Boerenkaas is variabel, afhankelijk van het vetgehalte van de verwerkte melk. De kaas kan komijn of andere zaden, kruiden en/of specerijen bevatten. De belangrijkste eisen op een rijtje:

  • De rauwmelkse kaas wordt binnen 40 uur na winning gestremd op 30°C
  • Er wordt gebruikgemaakt van lebstremsel. Let op: vegetarische kaas met vegetarisch stremsel is dus géén Boerenkaas.
  • De kaas is op de eigen boerderij gemaakt.De melk die gebruikt wordt voor de kaas moet voor minimaal 50% van de eigen boerderij afkomen. De overige melk van van maximaal twee andere Nederlandse boerderijen komen.

Echte boerenkaas heeft een keurmerk, Kwaliteitszorg Boerenkaas (KB-merk). De kaas krijgt dit keurmerk als het aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. De boerenkazen én de boer staan onder controle van de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas (ook wel Stichting KB). Om het keurmerk te krijgen moet de kaas aan de volgende eisen voldoen:

  1. De boer maakt de kaas met de hand op de boerderij
  2. De kaas is gemaakt van Nederlandse verse, rauwe melk van eigen koeien
  3. De rijping van de kaas gaat op een natuurlijke manier
  4. De bereiding en rijping worden regelmatig gecontroleerd door de stichting KB

Boerenkaas is daarnaast een beschermde naam (GTS keurmerk) en wordt altijd van rauwe melk gemaakt. De bond van boederijzuivelbereiders en het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) houden toezicht op de authenticiteit van het product.

Kaas van de boerderij staat ook onder toezicht van de bond en het COKZ, maar de melk mag bijvoorbeeld ook gethermiseerd of gepasteuriseerd worden.

Wat is Kaas van de Boerderij?

Kaas van de Boerderij wordt op de boerderij gemaakt alleen kan de melk gethermiseerd worden (let op: Kaas van de Boerderij kan dus ook van rauwe melk gemaakt zijn). Dit houdt in dat de melk 20 seconden verwarmd wordt naar 65 graden waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, en toch zijn smaak behoudt. Het maakproces van Kaas van de Boerderij is verder gelijk aan dat van boerenkaas en daarom liggen de verschillen niet ver uit elkaar.

Kaas van de Boerderij is niet alleen erg smaakvol, maar kan volgens het Voedingscentrum ook veilig worden gegeten als je zwanger bent, omdat de bacteriën die listeria kunnen veroorzaken worden geïnactiveerd zodra de melk is gethermiseerd. Vraag voor de zekerheid wel altijd na of de melk ook daadwerkelijk gethermiseerd is!