Puur Lokaal Goud

Iedere ochtend nog voordat de Nederlander aan de boterham zit, zijn de boeren al in de weer met hun koeien. Zij zijn de bron van het pure lokale goud. Zij maken boerenkaas voor jou en dus voor iedereen. Wat maakt boerenkaas nou zo bijzonder?

De conditie van het gras is alles bepalend. Daarin zijn de boeren volledig afhankelijk van het weer. Nou, ja soms speelt de stand van het grondwater ook nog mee. Het eerste moment dat de koeien weer naar buiten kunnen is voor de boeren de aftrap van het kaasseizoen.

Op de boerderij wordt van de melk van de koeien onder andere boerenkaas gemaakt. Je bent wat je eet, dat geldt voor de koeien ook. Hoe de koe zich voelt en wat ze eet bepaalt de kwaliteit en de smaak van de melk die ze geeft. Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en bereid op authentieke wijze. De rauwe melk wordt niet verhit, zoals de melk die verkocht wordt in de supermarkt. Hierdoor behoudt de melk zijn volle smaak en dit proef je terug in de boerenkaas.

 

Het maken van boerenkaas gebeurt handmatig en volgens traditioneel recept. Boerenkaas is één van de Nederlandse Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten (GTS). De rijping van boerenkaas gaat op een natuurlijke manier. Iedere kaasboerderij gebruikt een eigen recept en dat maakt iedere boerenkaas uniek in smaak. Zo zijn er boeren die kaas maken op een authentieke wijze naar een recept van het begin van de twintigste eeuw.

In Nederland zijn er nog zo’n 110 boeren zelfkazers. Dit is één van de redenen dat boerenkaas boeren trots zijn op hun product. Ze vinden het belangrijk dat kaasliefhebbers zien wie het gezicht achter de kaas is en wat boerenkaas zo bijzonder maakt.

Als je van kaas houdt dan houd je vast ook van boerenkaas. Want boerenkaas is gewoon lekkerder. Bij boerenkaas proef je de oorsprong in de kaas. Boerenkaas van koeien die op veengrond grazen smaakt anders dan boerenkaas van koeien die op zilte klei staan. En omdat het van rauwe melk wordt gemaakt heeft de kaas een vollere en langere smaak. Je geniet zo dus langer van de smaak van boerenkaas!

(Bron: dit artikel is een verkorte versie uit het blad ‘Levenstijl’ – analysenederland.nl)