Kaas helpt bij warm weer

Heb je het ook zo warm vandaag? Wellicht wil je afkoelen met een ijsje, stuk fruit of Spaanse Gazpacho. Maar er is een product wat je kunt eten en goed helpt bij de hitte, namelijk kaas. Mooi excuus voor de kaasliefhebber om toch een kaasplank te bestellen op het terras.

Kaas helpt bij warme weer door zout

Kaas helpt je uit de brand deze dagen. Waarom? Dat is eigenlijk best wel logisch. Door het warme weer verlies je veel vocht en zweet je meer. Daardoor verlies je lijf ook veel zout (want ja, je zweet proeft zout). Laat dat nu juist iets zijn wat in kaas veel zit. Naast proteïnen en calcium bevat kaas een hoge concentratie zout. Kaas wordt namelijk bereid in een zoutbad.

Zout is de voornaamste bron voor natrium in onze voeding. Die stof is verantwoordelijk voor heel wat belangrijke systemen in ons lichaam. Zo regelt natrium niet alleen de vochtbalans, maar ook de bloeddruk en de goede werking van zenuw- en spiercellen.

Kaasliefhebber? Drink ook water

Dus sprint maar de plaatselijke kaasboer of supermarkt en plunder de winkel, figuurlijk dan. Kazen met een hoog zoutgehalte zijn bijvoorbeeld feta en gorgonzola. Kazen die minder zout bevatten zijn bijvoorbeeld Mozzarella en hüttekäse. Wellicht hebben we je behoorlijk enthousiast gemaakt? Houd wel een beetje rekening met de hoeveelheid kaas die je eet. Teveel zout is namelijk niet goed voor je bloeddruk. En oh ja, blijf ook lekker veel water drinken. Dat is namelijk ook  belangrijk als je zout eet.

Bron: dit artikel verscheen eerder in Metro eten & drinken