Raclette, wat is dat eigenlijk?

Je hebt er vast al van gehoord: raclette! Maar wat is raclette precies? Lees snel verder en maak de recepten voor onze perfecte raclette!

Wat is raclette?
Het is een benaming voor zowel een Zwitsers gerecht van aardappel met gesmolten kaas als voor een groep kazen die je hiervoor gebruikt. Het is ook nog eens een apparaat dat je op tafel kunt zetten voor een avondvullend programma met gesmolten kaas. Raclette lijkt enigszins op kaasfondue, een ander populair Zwitsers kaasgerecht. Bij een traditionele raclette werd er een kaaswiel gehalveerd en boven het vuur verwarmd. De gesmolten kaas kon je vervolgens eraf schrapen en serveren met ingrediënten naar smaak. Raclette is dan ook afgeleid van het Franse woord ‘racler’ dat ‘schrapen’ betekent. Tegenwoordig gebruik je ook wel speciale pannetjes en sets waarin je de kaas kunt laten smelten, maar gewoon onder de grill in de oven lukt het ook.

Hoe smaakt raclette-kaas?
De kaas die je kunt scharen onder de naam ‘raclette’ is niet één specifieke kaassoort maar een verzamelnaam voor semi-harde, pikante Zwitserse kazen. De gemene deler? Ze zijn perfect om te laten smelten. Je kunt de kaas in dikke plakken van ca. 1 cm snijden of grof raspen en vervolgens in een (raclette)pannetje of in een ovenschaaltje onder de gril laten smelten. Schenk de gesmolten kaas bijvoorbeeld over gebakken aardappeltjes en rauwe ham, het klassieke raclettegerecht, en serveer met cornichons (kleine augurkjes) en zilveruitjes. Maar de mogelijkheden met raclettekaas zijn eindeloos. Gebruik ze als garnering van ovenschotels, maak er tosti’s mee of laat de kaas smelten op een hamburger voor een lekker pittige cheeseburger.